Na těchto webových stránkách využíváme soubory cookie které nám pomáhají při poskytování služeb.
Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies ukládaných na Vašem zařízení.
26-04-2023
Donuty jsou oblíbenou pochoutkou, která je mylně považována za americký „vynález“. Jedná se o neuvěřitelně dobrou koblihu z kynutého těsta, která má uprostřed svého tvaru díru. Avšak ne každý donut musí být kynutý, můžete si jej velmi jednoduše připravit i vy, bez zdlouhavého kynutí.
Pojďte se trochu seznámit s donuty a podívejte se na náš recept, jak si je upéct doma.
Ačkoliv se pravá americká kriminálka neobejde bez agenta v autě, který pojídá svačinu v podobě donutu, tyto sladké koblihy pravděpodobně vůbec nepochází z Ameriky. Nejspíš se jedná o koblihy z Nizozemí, které byly do Ameriky přivezeny během jejího osidlování. Název donut možná pochází ze slovního spojení „doughknots“ neboli „zauzlované těsto“, případně také „doughnuts“ v překladu „těsto s oříšky“.
A jak donuty vznikly? Původně byly bez díry a bez náplně. Potíž však byla v tom, že se na sádle nebo rozpáleném oleji špatně propékaly. Proto se do nich přidávalo ovoce nebo marmelády, které nevyžadovaly tak důkladné propečení. Časem se do nich pro rychlejší upečení také začala dělat díra. A vznikl tak donut, jak jej známe dnes.
Zajímavé také je, že původní donuty bývaly plněné nebo zdobené masem, zeleninou nebo ořechy. Cukr byl totiž v těchto dobách drahý a domácnosti si často nemohly dovolit jej „vypotřebovat“ právě na koblihy. Sladké polevy na donutech se tedy začaly objevovat až později.
Recept obsahuje kakaový proteinový prášek, který je zcela přírodní. Díky tomu vám koblížky doplní do těla bílkoviny a zasytí vás na delší dobu. Kakaový syrovátkový protein je vhodný do diety, a navíc skvěle chutná! Tyto donuty se připravují snadno, rychle a bez kynutí.
Předehřejte si troubu na 180 °C. V jedné míse smíchejte sypké suroviny, ve druhé mokré.
Obě směsi promíchejte společně a vytvořte hladké těsto. Formu na donuty si vymažte tukem a vysypte moukou. Do formičky nalijte těsto a pečte cca 12–15 minut. Přejeme dobrou chuť. ??
Držíte dietu nebo hledáte doplněk stravy při hubnutí nebo při tréninku? Stačí si vybrat proteiňák z jedné z našich kategorií podle vašeho cíle.