Na těchto webových stránkách využíváme soubory cookie které nám pomáhají při poskytování služeb.
Používáním tohoto webu souhlasíte s využíváním cookies ukládaných na Vašem zařízení.
Pokud Vám zdravý životní styl a správně složený jídelníček není cizí, pravděpodobně víte, že kromě dostatečného množství a správného poměru bílkovin, sacharidů a tuků, je důležitý také optimální příjem vlákniny. V tomto článku si řekneme, kde vlákninu nejdeme a jaký má význam pro lidské tělo.
Vlákninu můžeme rozdělit na dva typy:
Ve vodě se rozpustí a tvoří gel. Najdeme ji především v ovesných vločkách, ječmeni, jablkách nebo v citrusech. Rozpustná vláknina pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Tento typ vlákniny prochází trávicím traktem v téměř nezměněné podobě a její hlavní funkcí je podporovat pravidelnou činnost střev. Najdeme ji v zelenině, ořeších a v celozrnných produktech.
Vláknina se zcela přirozeně nachází v potravinách rostlinného původu, jako jsou například luštěniny, obilniny, semínka, ořechy, ovoce a často zanedbávaná zelenina a fermentované a kysané potraviny a nápoje. Při nedostatku příjmu těchto potravin můžeme zvýšit objem vlákniny ve stravě pomocí doplňků stravy, které vlákninu obsahují.
Doplňky stravy:
Jak už jsme si řekli, vláknina podporuje pravidelný pohyb střev a tím předchází zácpě. Nerozpustná vláknina střevo stimuluje, čistí a také vytváří objem stolice, což usnadňuje průchod potravy. Rozpustná vláknina slouží jako potrava pro střevní mikrobiom, který z velké části ovlivňuje naší imunitu.
Pravidelná střevní činnost, dostatečná probiotika a probiotika a vlastnost vlákniny vázat na sebe karcinogenní látky, snižují riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.
Rozpustná vláknina na sebe váže žlučové kyseliny, které obsahují cholesterol a pomáhá jejich vyloučení. Tím pozitivně ovlivňuje hladinu LDL cholesterolu (bývá označován jako ten „zlý“ cholesterol).
Optimální hladinou cholesterolu předcházíme například infarktu myokardu či cévní mozkové příhody.
Příjem vlákniny snižuje glykemický index přijmutých potravin = zpomaluje nárůst glukózy v krvi, což má za následek i vyplavení menšího množství inzulínu. To mohou ocenit především lidé s cukrovkou, ale také lidé, kterých se takové onemocnění netýká. Pokud nárůst cukru v krvi prudce stoupne, odpovědí těla bude vysoké vyplavení hormonu zvaný inzulín a výsledkem tohoto procesu bude prudký glykemický propad. V tomto případě si tělo řekne o rychlý přísun energie a my začneme řešení hledat například ve sladkém dezertu.
Vláknina je známá pro svou sytící schopnost. Vláknina v žaludku zvětšuje svůj objem a tím nám dopřává pocit sytosti a oddaluje hlad. Potraviny bohaté na vlákninu mají často nízkou kalorickou hodnotu. Z toho můžeme benefitovat zejména při redukční dietě nebo při častých chutích na neplánované svačinky.
Dospělý člověk by měl konzumovat 25-30 g vlákniny denně. Děti by měly přijímat vlákniny méně, ale je důležité, aby jejich výživa vlákninu také obsahovala.